God lyssetting kan utgjøre hele forskjellen i et rom – og det kan også dårlig lyssetting. Å få det til helt korrekt kan føles ut som en vanskelig affære; noen steder er det for lyst, andre for mørkt, og du blir stående fast i midten uten å vite hva du skal gjøre. 

Nedenfor skal vi gå inn på de mest vanlige feilene som folk gjør når det kommer til stuebelysning. 

For lyst eller for mørkt

Øynene våre tilpasser seg til lyset hele dagen. Det bør stuebelysningen også gjøre. Selv om det har vært standard siden den første lyspæren ble lagd, så trenger vi ikke å begrense oss til en av-eller-på-knapp. Dimmere og lyskontroller har gjort det mulig å tilpasse lyset akkurat slik vi vil ha det. 

For mange lys 

Folk som dekorerer hjemmene sine kan ofte bli litt overivrige når det kommer til alle lampene og lysene de vil ha i et rom. Slik kan det fort føles som at stuen er en hotell-lobby eller et rødt teppe i Hollywood.

Løsningen er å sette opp en belysningsplan. Når du pusser opp eller gjør om på huset ditt, spør en profesjonell om hjelp for å fastsette hvordan ting bør være – og hvordan de absolutt IKKE bør være. 

Man ser ikke helheten

Når det kommer til stuebelysning sin helhet, så er det en del ting å tenke på. Hvor stort er rommet, og vinduene i rommet? Hvilken farge er det på gulvet, veggene, og taket? Hvilke lamper vil passe inn best? Vurderer man ikke disse faktorene, så havner man raskt i en felle hvor selve lyset kanskje ser helt supert ut – bare ikke i kombinasjon med de andre tingene som er i rommet. 

Noen ganger kan det være nok å hyre inn en lysekspert fra et firma som spesialiserer seg på det. Andre ganger, spesielt hvis man bygger et nytt hus eller en ny stue, så kan det være bedre om man spør byggefirmaet om hvordan stuebelysningen bør være. 

Stuebelysningen bør ikke skape altfor stor kontrast med lyssettingen i resten av huset. Totalentreprenører er spesielt kvalifiserte for å sikre en god overgang, siden de tar hånd om helheten i huset.

Overdrevet fokus på gipsvegger

Gipsvegger koster som regel mindre enn andre overflater, men får som regel mest lys. Dette kan skape en litt “kjedelig” og generisk look. Prøv heller å posisjonere lysene slik at de heller treffer små detaljer som bokhyller, bilder på veggene, eller andre gjenstander i rommet. På denne måten får man ofte nok lys til å se godt, samtidig som at man retter folk sin oppmerksomhet mot det som er mest interessant.